Mechanicum


More than just a weapon, the bolter is the holy sword of the Adeptus Astartes, the bringer of the Emperor's divine retribution. Firing a mass reactive explosive shell, it brings swift death and is justly feared by the unrighteous and unclean.




Kuvassa Mark IV Ultima-luokan rakettikivääri



Valmistaja: Tuhannet Adeptus Mechanicuksen tehdasmaailmat
Mallit: Yli 1000 erilaista
Asetyyppi: Rynnäkköase, raketinheitinjärjestelmä
Toimintatapa: Sarjatuli, suora lipassyöttö sähkösytytyksellä / kaasurekyyli tai kaasumäntä iskusytytyksellä
Teoreettinen tulinopeus: Mallista riippuen 300-600 laukausta minuutissa
Tehokas kantama: Noin 200 metriä
Kaliiperi: Noin 0.75", eli noin 20mm rakettiammus
Makasiini: Tankolipas 10-20 ammusta, harvinaisemmat rumpulippaat jopa 50 ammusta
Pituus: 600-800mm
Paino: tyhjänä noin 10kg
Ampumatarvikkeen paino: 100-150g, täysi lipas noin 2-3kg, rumpulipas 6-9kg.

Historia:

Rakettikiväärien teknologia polveutuu lähes kaiken muun Imperiumin tekniikan tapaan teknologian pimeältä ajalta. Ase kehitettiin mitä todennäköisimmin jo varhaisessa vaiheessa, vastaamaan uusiin taistelukenttiin ja suojavarusteisiin; avaruuteen ja raskaisiin haarniskoihin. Ensimmäisten muukalaissotien aikana huomattiin raskaan räjähtävän ammuksen teho raskasrakenteisiin muukalaisin. Monimutkaisuudesta, kalleudesta ja suhteellisesta epätarkkuudesta huolimatta, rakettikiväärit ovat säilyneet rajoitetussa käytössä tuhansia vuosia, nimenomaan tehonsa vuoksi, sillä tarvitaan suuri gigavatti-tason laserase vastaamaan rakettiaseita raa'assa tappotehossa.

Jo suuren yhdistymisen aikana rakettikiväärit olivat Legiones Astartesin perusaseita. Imperiumin synnyttyä, aikana jona teknologiaa opittiin uudelleen, kehittyivät myös rakettiaseet uudelleen löydettyjen STC-tietokantojen mukaan. Vaikka ennen rakettiaseet olivat vain Astartesin aseita, ovat ne tuotannon kasvaessa löytäneet tiensä myös muiden Imperiumin joukkojen käsiin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mikä on Kaartin saatavissa, on myös rikollisten saatavissa. 42. vuosituhannella rakettikiväärit ovat varsin laajalle levinneitä. Huomattavaa on kuitenkin, että mariinin huippulaadukas, digitaalisella tähtäimellä varustettu ja erikoisampumatarvikkeilla ladattu ase, on ihan eri luokkaa kuin rikollisjengiläisen surkean rapistunut työkalu, jossa käytetään itse tehtyjä ammuksia.

Uskonnollinen esine ja psykologinen ase:

Mariineille rakettikivääri on paljon enemmän kuin ase. Se on Adeptus Astertesin pyhä miekka, Keisarin jumalaisen rankaisun pikainen tuoja, joka on ansaitusti pelätty saastaisten ja uskottomien keskuudessa.

Jokaiselle mariinille rakettikivääri on hänen tärkein varusteensa. Se on palvottu esine, jonka sisällä yleisen uskomuksen mukaan asuva konehenki on pidettävä tyytyväisen jatkuvalla huolenpidolla, sillä tyytymätön konehenki estää aseen toiminnan juuri pahimmassa paikassa.

Rakettikivääri on myös psykologinen ase. Se on laseraseisiin verrattuna hirviö, joka murskaa vihollisen taistelutahdon. Se pitää helvetillistä ääntä ja se levittää sirpaleita ja tulta joka paikkaan. Osuessaan viholliseen se levittää tämän sisälmykset lähiympäristöön. Tällainen vaikutus luo kauhua vastustajaan ja saa sen parhaimmillaan täysin lamaantuneeseen tílaan. Tätä vaikutusta tehostavat myös mariinien nopeat rynnäkkötaktiikat, pelottavat haarniskat sekä heidän fyysiset ominaisuutensa.

Konsepti: rakettikiväärin edut:

  • Kaikissa ympäristössä toimiva:

    Raketti aseiden paras puoli on se, että ne toimivat hyvin myös vedessä ja tyhjiössä. Ammus ei tarvitse mitään muuta kuin, iskun tai sähkösytykkeen, sekä lyhyen putken jolla suunnata ammus kohteeseen. Ammus toimii loistavasti tyhjiössä, saaden paljon suuremman iskuvoiman kuin ilmakehässä. Toisaalta myös ilmakehässä rakettiammus lentää paljon tasaisemmalla nopeudella, kuin normaali luoti. Tämä tekee painavan raketin lentoradasta kohtuullisen suoran. Vedessä ammuttaessa raketti luo ympärilleen ilmapatjan, mikä taas vähentää veden vastuksen murto-osaan normaalista ("superkavitaatioefekti"). Tämä tekee aseesta ylivoimaisesti muita aseita tehokkaamman vedessä ammuttaessa.

  • Pieni rekyyli:

    Teoriassa aseessa on rekyyliä kun ajopanos ajaa ammuksen liikkeelle, mutta toisaalta ammus aiheuttaa pienen negatiivisen rekyylin ("coandaefekti"). Tosin monissa patruunavariaatioissa on myös voimakasta rekyyliä aiheuttava alkupanos.

  • Tarkkuus: Muihin projektiiliaseisiin verrattuna raketti aseet ovat yleensä varsin tarkkoja, koska ammuksen paino, sekä sen hyvin nopea pyöriminen luovat tasaisen lentoradan. Laseraseisiin verrattuna ne ovat kuitenkin epätarkkoja.

  • Tuhoisa osuma:

    Normaalit projektiilit hidastuvat heti piipusta lähdettyään, mutta raketit sen sijaan kiihdyttävät nopeuttaan ensimmäiset 50-100 metriä. Tämä yhdistettynä räjähtäviin panssarisytytysammuksiin muodostavat tappavan yhdistelmän.

  • Hyvä paino/teho -suhde:

    Hylsyttömänä rakettien painoa ei haaskaudu turhaan. Rakettiaseisiin on myös hylsyllisiä ammuksia, mutta hylsy on hyvin pieni ja kevyt.

    Toimintaperiaate:

    Perusrakettikivääri on äärimmäisen yksinkertainen ase. Se ampuu raketin suoraan lippaasta käyttäen patruunan sytytykseen sähköä, joka tule sähkökiteestä. Joissakin variaatioissa, joissa käytetään voimakasta alkupanosta (näissä on lyhyt hylsy), tarvitaan patruunapesä sekä paljon monimutkaisempi mekanismi syöttämään ammuksia patruunapesään. Näissä malleissa toimintaperiaate on joko kaasurekyyli tai kaasumäntä.

    Toimintaperiaatteen erottaa ulkoisesti helposti siitä, onko aseen rakenteessa tilaa patruunapesälle. Näin ei monissa lyhyissä malleissa ole. Yleensä patruunapesäisillä aseilla voidaan ampua alkupanoksettomia raketteja hyvin pienin muutoksin.

    Mallista riippuen laukaisukoneisto on kykenevä ampumaan ryöppyjä (2-4 laukausta), sekä kerta- ja sarjatulta. Laukaisukoneiston toimintaperiaate riippuu aseen toimintatavasta.

    Ampumatarvikkeen toimintavaiheet:

    1: Alkupanos saa raketin liikkeelle piipusta. Pientä alkupanosta käyttävissä ampumatarvikkeissa ei ole hylsyä eikä rekyyliä, mutta raketin nopeus on varsin pieni alle 20 metrin metrin matkoilla. Tämä heikentää aseen käyttökelpoisuutta lyhyillä matkoilla. Suuren alkupanoksen omaavissa ampumatarvikkeissa on hylsy sekä suuri rekyyli, mutta teho on hyvä myös erittäin lyhyillä matkoilla.

    2: Rakettimoottori käynnistyy heti raketin lähtiessä. Rakettimoottori kiihdyttää raketin täyteen vauhtiin noin 20-30 metrin matkalla minkä jälkeen se on pitää nopeuden yllä noin 200 metriä.

    3: Kun raketti törmää kohteeseen, se pyrkii läpäisemään kohteen pinnan.

    4: Hyvin lyhyen ajan kuluttua törmäyksestä raketti räjähtää optimitapauksessa kohteen sisällä, saaden aikaan massiivista vahinkoa. Jos läpäisyä ei tapahdu räjähdys tapahtuu pinnassa.

    Rakettien mallit:

  • Liekkireikävakautettu hylsytön sähkösytytysprojektiili

    Tämä on vanhempi ja harvinaisempi malli, kuitenkin muutamat asemallit käyttävät tätä ampumatarviketta. Tämän ammuksen hyvänä puolena on se, että raketti on rekyylitön, sekä kevyenä ja hylsyttömänä niitä voi kantaa enemmän pienemmän painon vuoksi. Huonona puolena ammuksen läpäisy on heikko läheltä ammuttaessa, koska alle 30 metrin matkoilla se ei ole saavuttanut täyttä nopeutta.

    Ammuksen vakaa lentorata vaatii projektiilin stabiloinnin jollain tavalla. Koska nämä projektiilit ammutaan pienellä nopeudella tasaisesta piipusta, on stabilointi toteutettu saattamalla raketti pyörimään akselinsa ympäri, ohjaamalla ammusta työntävät palokaasut vinosti ulos raketin perästä. Nämä 5-10 pientä samansuuntaisesti vinoon porattua reikää siis ohjaavat kaasut tavalla, jolla raketti alkaa pyöriä. Tämä luo hyvän tarkkuuden, mutta tällaisten rakettien rakentaminen on kallista.

    Tästä ammuksesta on myös harvinainen käsintehty malli, jossa liekkireiät on korvattu aukeavilla siivekkeillä, jotka vakauttavat lentoa. Tämä rakenne tekee siitä äärimmäisen tarkan ja kalliin.

    Raketti sytytetään sähkönallilla. Tämä tarkoittaa käytännössä kevyempää ja yksinkertaisemaa laukaisukoneistoa, mutta toisaalta sähkösytytyskiteet ovat melko harvinaisia ja herkkiä.

  • Rihlavakautettu hylsyllinen projektiili

    Tämä malli on yleisin. Sen paras puoli on suuri lähtönopeus heti raketin lähtiessä, tämä tekee siitä hyvän lähitaistelutilanteisiin. Toisaalta ammuksella on varsin kova rekyyli, sekä ampumatarvikkeen paino on suurempi. Myös tälle patruunalle rakennetut aseet monimutkaisemmasta toimintaperiaatteesta johtuen painavampia.

    Tässä rakettissa on hylsy joka sisältää voimakkaan alkupanoksen, joka antaa raketille heti alkuun suuren nopeuden. Hylsy, patruunapesä ja monimutkainen toimintaperiaate tarvitaan juuri suuremman läpäisyn saamiseen lyhyemmiltä matkoilta.

    Tämä ammus on stabiloitu luotiaseiden tapaan rihloilla, vaikkakin rakenne on lähempänä tykkiä. Raketissa on ohjainrengas, joka koskee rihloihin, luoden raketin vakauttavan pyörimisliikkeen. Tämä vakautustapa ei ole niin hyvä kuin liekkireikävakautus, koska pitemmille matkoille ammus menettää stabiilisuutensa. Suurin täysin toimiva etäisyys on noin 200 metriä.

    Ammus sytytetään perinteisellä hylsyssä olevalla iskunallilla.

    Raketin osat:

    Raketti on kohdevaikutukseltaan monivaikutteinen. Tavallisin malli kevyt räjähtävä panssarisytysammus. Tällaine ammus on hyvin kallis ja hankala valmistaa verrattuna tavallisiin patruunoihin. Sen rakenne noudattaa seuraavaa periaatetta:

  • Kärki: Monomolekyyliseksi leikattu kärki on äärettömän terävä. Se valmistetaan yleensä synteettisestä timantista. Tämän kärjen tarkoituksena on rikkoa panssareiden pinta. Varsinki keraamiin osuessaan se hajoittaa aineen iskuenergiaa syövän rakenteen, mikä taas lisää läpäisyä huomattavasti.

  • Runko: Rungon sisällä on kaikki raketin osat kärkeä lukuunottamatta: Raketin rungon tarkoituksena on lisätä iskuenergiaa sekä sirpaloitua. Runko valmistetaan yleensä jostain yleisesti saatavilla olevasta raskasmetallista, kuten wolframista tai uraanista.

  • Sytytin: Sytytin on rungon sisällä kärjen takana. Kun raketti iskeytyy kohteeseen, toimii sytytin pienellä viiveellä räjäyttäen varsinaisen panoksen. Sytytin on jotain herkkää räjähdysainetta.

  • Panos: Noin kolmasosa ammuksen painosta on räjähdysainetta. Sytyttimen toimittua, räjähtää panos kohteen sisällä. Jos näin ei tapahdu räjähtää raketti pinnassa. Räjähdys antaa joka tapauksessa kärjelle suuren nopeuden (noin 2500 m/s), jolloin kärki pyrkii läpäisemään panssarin. Tosin pelkän kärjen läpäisy ei aiheuta kovin hirveää vahinkoa. Räjähdyksessä runko sirpaloituu ja lisää tappavuutta.

  • Ajoaine: Ajoaine on rungon sisällä viimeisenä. Se työntää palaessaan rakettia eteenpäin. Ajoaine kuluu loppuun noin 200 metrin matkalla, mutta lyhyillä matkoilla se sytyttää rähdyksessä kohteen palamaan. Heti alussa palava ajoaine on voimakkaampaa, jotta raketille saadaan alussa suurempi kiihtyvyys.

  • Perä: Perään on porattu reikiä joista ajoaineen kaasut pääsevät purkaantumaan, luoden työntövoiman. Nämä reiät on porattu viinon, jotta kaasut ohjaantuvat tavalla joka luo raketille lentoa vakauttavan pyörimisliikkeen. Hylsyllisissä raketeissa on yleensä vain yksi suora reikä, joka ei luo pyörimisliikettä, näissä malleissa raketti saa pyörimisliikkeen piipun rihloista.

  • Hylsy: Hylsy ei ole varsinaisen ammuksen osa, vaan se on osa ampumatarviketta, joka irtoaa raketista. Kaikissa raketeissa ei ole hylsyä. Hylsy antaa raketille suuren lähtönopeuden sen sisältämän alukupanoksen vuoksi. Hylsy tosin vaatii monimutkaisemman aseen. Ammuttaessa hylsyssä kiinni oleva nalli sytyttää alkupanoksen, mikä taas sytyttää ajoaineen.

  • Nalli: Nalli on joko raketin perässä tai hylsyssä. Se toimii joko aseesta tulevalla iskulla tai sähköllä. Sen tarkoituksena on sytyttää mallista riippuen ajoaine tai/ja alkupanos.

    Suorituskyky:

    ([v]=m/s, [m]=g, [e^k]=j)

    m m (200m) v (0m) v (5m) v (75m) v (200m) v (500m) e (100m)
    (hylsytön) 100 60 25 150 600 500 200 18000
    (hylsyllinen) 150 60 350 400 600 500 200 18000

    Käytännön teho:

    Tavalliseen kevyesti suojautuneeseen ihmiseen yleismallin raketti vaikuttaa brutaalisesti. Se irrottaa raajoihin osuessaan koko raajan ja itse ruumiiseen osuessaan se repii ihmisen halki, monesti useaan osaan. Tällainen teho luo yleensä kauhua vastassa oleviin vihollisiin. Tavallisella ihmisellä ei ole käytännössä mahdollisuuksia selvitä raketin osuessa mihinkään ruumiinosaan.

    Raskasrakenteiset muukalaiset ovat täysin toinen tapaus. Niiden lihas- ja luumassa on yleensä ihmiseen verrattuna moninkertainen, joten raketti kyllä vaikuttaa niihin, mutta ei niin tehokkaasti kuin ihmisiin. Suurikin peto kuolee raketin osumasta yleensä jonkin ajan kuluessa.

    Kevyet panssarit raketti läpäisee helposti ja toistuvat osumat raskaampaankin panssariin tuottavat tulosta. Kevyisiin ajoneuvoihin raketit vaikuttavat hyvin, mutta todelliset panssariajoneuvot kestävät tulituksen ilman ongelmia.

    Ammusmalleja:

  • Yleinen: Räjähtävä ja kevyen panssarin läpäisevä. Toiminta selitetty yllä.

  • Hellfire: Trauma-ammus. Raketti on täytetty mutageenihapolla joka osuessaan syövyttää kohteen hajalle. Nämä ammukset aiheuttavat massiivisen haavan orgaaniseen materiaaliin.

  • Inferno: Sytyttävä-ammus. Normaali räjähdysaine on korvattu promethium nimisellä termiitillä.

  • Metal Storm: Sirpaleammus täynnä pieniä projektiileja. Ammus räjähtää säädetyn matkan päässä (säätö on jokaisessa ampumatarvikkeessa), levittäen eteensä sirpaleviuhkan. Näin toiminta muistuttaa haulikkoa.

  • Stalker: Vaimennetut ammukset ovat aliäänisiä, raskasmetallisia alikaliiperinuolia. Ammuksen ajoaineena toimii puristekaasu. Ne ovat erittäin hiljaisia, mutta teho on heikko.

  • Kraken: Panssarinläpäisevä ammustyyppi. Raketti on alikaliiperinen nuoli joka on tehty adamantiumista (tiheys noin kuusi kertaa lyijyn verran). Ajopanos ja mahdollinen alkupanos ovat suuria, joten nämä ammukset kuluttavat asetta paljon ja luovat massiivisen rekyylin. Raketin osuessa kohteeseen toimii vielä nuolen perässä oleva räjähde, joka antaa adamantium-läpäisijälle vieläkin enemmän nopeutta. Törmäysnopeus 50-75 gramman nuolella on noin 2000 metriä sekunnissa. Tämä ammus on tehokas jopa kevyitä panssari-ajoneuvoja vastaan.

    Tähtäimet:

    Tähtäysjärjestelmät vaihtelevat kaartin karuista rautatähtäimistä aina Astartesin korkean teknologian tähtäysjärjestelmiin. Yhteistä näille kaikille on se, että ne on suunniteltu hyvin nopeaan ammuntaan, joten pitkän matkan tarkkuus on yleensä heikkoa. Tämä tosin on pieni miinus, kun otetaan huomioon aseen käyttötarkoitus.

    Rakettikivääreihin saa myös teleskooppisia tai digitaalisia tähtäimiä, jotka muuntavat aseen sopivan ammuksen kanssa täydeksi tarkka-ammunta-aseeksi. Myös laser- ja infrapunalasertähtäimet ovat käytössä.

    Astartesin aseissa on tähtäyslaite, joka yhteydessä käyttäjänsä hermostoon. Näin aseen tarkkuus ja nopeus on täysin toista tasoa, kuin minkään perinteisen tähtäimen kanssa.

    Käyttötarkoitukset ja mallit:

    Rakettiaseita on lukemattoman tyyppisiä ja mallisia. Niitä valmistetaan tuhansissa maailmoissa, eikä mikään niistä ole täysin samanlainen. Tämän vuoksi rakettiaseiden laatukin vaihtelee. Parhaat rakettiaseet ovat mariinien omissa pajoissa käsityönä valmistetyt, kun taas huonoimmat ovat tehdasmaailmoissa miljoonien erissä kaartille tehdyt aseet. Laatu vaikuttaa lähinnä kestävyyteen, lluotettavuuteen ja tarkkuuteen, tosin luotettavuudessa eivät parhaatkaan rakettiaseet vastaa äärimmäisen suosittua laserkivääriä. Yleisimmät tyypit luovat kattavan aseperheen jalkaväelle.

  • Rakettikivääri (Bolter, Boltgun):

    Tavallinen rakettikivääri on erikoisjoukkojen rynnäkköase. Se vastaa muodoltaa lähinnä konepistoolia. Se on kompakti, tehokas ja tulivoimainen. Parhaimmillaan se on alle 200 metrin matkoille, eli kaupungeissa ja sisätiloissa. Erityisen hyvin rakettikivääri toimii avaruudessa ja vedessä. Kaartille ja Imperiumin eliittiyksiköille rakettikivääri on vain tehokas ase muiden joukossa, mutta mariinit pitävät sitä pyhänä miekkanaan, Keisarin jumalaisen rankaisun välikappaleena. Tämä ei ole mikään ihme, koska mariinien käsissä rakettikivääri on tappavimmillaan, sillä vain heidän vuosisatainen kokemuksensa ja yli-inhimilliset ominaisuudet antavat pohjan käyttää rakettikivääriä äärimmäisen tappavasti.

    Nimeltä tunnettuja malleja: Crusade Mark I Crusade Mark III, Ultima Mark IV, Godwyn Mark IV (nykymalli), Godwyn Mark V, Ultima Mark IV, Heresy Mark III (vyösyöttö), Filienostos, Astartes Umbra, Godwyn-Deaz (naisten malli), Martian, Mars, Hurricane, Nostra (Hansikasmalli).

  • Rakettipistooli (Bolt Pistol):

    Rakettipistooli on massiivinen käsiase. Se on kömpelö, eikä sillä voi ampua sarjatulta, mutta sen rakettikivääriä lähentelevä teho on tehnyt siitä suositun aseen. Suurin osa rakettipistooleista käyttää alkupanoksetonta rakettia, joka on rakettikiväärin rakettia hiukan kevyempi ja nopeampi kiihtymään. Asetta käyttävät Astartesin rynnäkköryhmät jotka kantavat toisessa kädessään lähitaisteluasetta, sekä monet korkea-arvoiset kaartin upseerit, joille rakettipistooli on statussymboli.

    Nimeltä tunnettuja malleja: Phall Mark IX, Astartes Mark VI.

  • Rakettikonekivääri (Heavy Bolter):

    Tämä tulitukiase on paljon raskaampi ja suurempi kaliiperinen kuin normaali rakettikivääri. Kuten pikkuveljestään, myös tästä aseesta on lukemattomia eri malleja. Yhteistä näille kaikille on kuitenkin kyky luoda tehokkaampaa tulitukea kuin normaali rakettikivääri. Rakettikonekivääreissä on suuri patruunakapasiteetti, josta vastaa joko patruunavyö, tai suuri rumpulipas. Suuresta kaliiperista johtuen kantama ja tappavuus ovat normaali rakettikivääriä paljon suurempia. Tätä asetta käytettään monesti myös ajoneuvoissa, joissa se antaa tehokasta tulivoimaa jalkaväkeä vastaan.

    Nimeltä tunnettuja malleja: Godwyn, Massada, Astartes Mark IV.

  • Rynnäkkörakettikivääri (Storm Bolter):

    Tässä mallissa kaksi normaalia rakettikivääriä on käytännössä yhdistetty ja lyhennetty. Tällöin malli antaa periaatteessa kaksinkertaisen tulivoiman, sillä se ampuu joka laukauksella kaksi rakettia. Ammuksen syöttölaitteena toimii kaksi tankolipasta, ammusvyö tai yksi suuri rumpulipas. Tämä ase on kiinnitetty yleensä rynnäkköajoneuvoihin, mutta myös Astartesin terminaattorit käyttävät asetta yleisesti.

    Nimeltä tunnettuja malleja: Triplex Phall Mark IV (terminaattori), Terminatus Mark VII (terminaattori), Auxiliary Mark VI (ajoneuvoissa).

  • Yhdistelmärakettikivääri (Combi-Bolter)

    Tässä mallissa rakettikiväärin on yhdistetty jokin muu ase, kuten kranaatinheitin, plasmakivääri tai melta-ase. Tämä lisää aseen monikäyttöisyyttä ja tulivoimaa, mutta lisää paljon painoa ja kömpelyyttä.


    Sanasto:

    Bolter, Boltgun: Rakettikivääri
    Storm Bolter: Rynnäkkörakettikivääri
    Heavy Bolter: Rakettikonekivääri
    Bolt Pistol: Rakettipistooli
    Bolt: Raketti (tässä tekstissä siihen viitataan ammuksella, ampumatarvikkeella ja projektiililla)


    Nimba Creations
    Oikeita rakettikiväärireplikoita.
    Sotavasara
    Täältä löytyy keskustelua asiasta. Keskustelu: WH40k: Historia:



    Takaisin