Arcanum
of Steamworks and Magick Obscura


Arcanum on fantasiaroolipeli joka sijoittuu hyvin ainutlaatuiseen maailmaan. Jos otat Tolkienin Keski-Maan tai vaikka AD&D Forgotten Realmsin ja kuvittele miltä nämä fantasiamaailmat näyttäisivät paljon myöhemmin, teknologian kehityttyä. Teollinen vallankumous, ampuma-aseet, höyryveturit, taikamiekat, loitsut ja muinaiset hirviöt ovat kaikki asioita jotka löytyvät Arcanumista.

Maailmassa taikuus on väistymässä teknologian tieltä. Noidutuilla miekoilla ei pärjää kaukaa ampuvia kiväärimiehiä vastaan ja tavallinen kansa pitää tekniikkaa helpompana omaksua kuin taikuutta. Taikuuden merkitys vähenee: taikuus vaatii vahvaa uskoa ja nykyisin fysiikan lait kertovat kansalle mikä on mahdollista ja mikä ei.

Arcanumista löytyvät kaikki tavallisten fantasiamaailmojen rodut. Ihmisiä on paljon ja he hallitsevat suurinta osaa mantereesta. Haltiat eivät välitä teknologiasta ja ovat nykyisin lähes täysin eristäytyneet toisista roduista, nyt tosin ihmisten tutkimusmatkailijat häiritsevät heidänkin rauhaansa. Kääpiöt asuvat myös vuorissaan muiden tavoittamattomissa. Puolituiset ovat maalaisia kuten ennenkin. Örkit ovat hyvää ja halpaa tehdastyövoimaa tai sitten vaeltavia bandiitteja. Peikot ja puolipeikot ovat suosittuja henkivartioita ja tehdastyöläisiä. Maahiset ovat bisnesmiehiä ja tehtaanomistajia.

Arcanum on Falloutin suunnittelijoiden työtä, ja se näkyy. Hahmojärjestelmä on hyvä ja toimiva. Maailma on valtavan suuri ja täynnä tehtävää. Pääjuoni on pitkä ja mielenkiintoinen. Hyvänä ideana teknologisti voi rakentaa itselleen lähes mitä tahansa ympäriltä löytyvästä rojusta. Hyvä konsepti on myös taikuuden ja teknologia välinen vuorovaikutus: jos uskot teknologiaan ei magia enää tehoa sinuun, ja jos taas olet maagi et voi käyttää teknologiaa. Falloutin peruja on myös valinnan vapaus, kaiken voi tehdä usealla eri tavalla. Arcanumissa on myös moninpeli mutta sitä en ole koskaan kokeillut.

Heti alussa pelin huonot asiat hyppäävät esiin, pahimpina karkea grafiikka ja takkuinen pelattavuus. Vaikka pelissä on sekä reaaliaikainen että vuoropohjainen taistelusysteemi, ovat ne kumpikin aika kehnoja, mutta ajavat asiansa välttävästi. Huonoa ovat myös kolmanneksen pelitilasta vievät palkit ruudun ylä- ja alaosissa. Myös parissa kohdassa pitää koluta järjettömän pitkiä luolia, joissa kuluu sekä ikä että terveys.

Arcanumin musiikki sopii peliin kuin nyrkki silmään. Se on kaunista ja haikeaa, sekä se on soitettu lähes kokonaan viuluilla. Sierra on julkaissut musiikit MP3:na, ja ne voi ladata Sierran sivuilta.

Kuitenkin Arcanumin laajuus, juoni ja maailma murskaavat huonot puolet täydellisesti alleen. Arcanum kestää myös useamman läpipeluun, sillä maailma on täynnä suuria valintoja.


Lisää tietoa: Terra Arcanum